Cukier - czy uzależnia? Sprawdź, czym zastąpić cukier
NINA NADOLNY • dawno temuCukier - czy uzależnia? Śmiało można go porównać do narkotyku. Kiedy go zabraknie, organizm wariuje, domaga się kolejnej porcji. Czym zatem zastąpić cukier, by nie zwariować na diecie?
Osoby, z którymi współpracuję i które zaczynają odwyk od słodyczy często narzekają na bóle głowy i rozdrażnienie. Pierwsze podejrzenia padają od razu na dietę. Czy to od nowego stylu odżywiania, nowych produktów? Nie tyle od nowych produktów, co od wykluczenia starych.
"(…) Gdybym Ci powiedział, że trzeci środek po alkoholu i papierosach pod względem szybkości i ilości uzależnionych osób na świecie, który sieje w organizmie ludzkim równie poważne zniszczenia, jest przez większość ludzi (w tym dzieci) powszechnie spożywany — bez problemu można go dostać w każdym sklepie — i mało tego: nikt się tym nie przejmuje i nikt o tym nie mówi. Uwierzyłbyś? (…)"
Czy wiesz, że nasz organizm potrzebuje kilku tygodni, by zapomnieć o cukrze, a raczej o potrzebie tejże słodkości?
Zastanawiasz się czasem, jaki wpływ ma cukier? Jak działa na włosy, skórę czy paznokcie?
Każdy wie, że słodycze powodują próchnicę, podwyższają prawdopodobieństwo nadwagi, a nawet otyłości. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z pozostałych negatywów:
- cukier może powodować migreny i zawroty głowy
- wywołuje depresje
- powoduje przyspieszenie procesu starzenia się skóry
- powoduje wypadanie włosów
- osłabia wzrok
- rozregulowuje gospodarkę hormonalną
- zwiększa prawdopodobieństwo zachorowań na raka, cukrzycę i podnosi ryzyko chorób serca
- uzależnia
Cukier — czym zastąpić?
Na rynku jest wiele zamienników cukru. Po niektóre sięgam sama, innych unikam jak ognia.
Moja lista zamienników cukru jest krótka:
- Erytrol – Jest w 60 proc. tak samo słodki jak sacharoza. Ma niską kaloryczność (0,2–0,4 kcal/g). Jego indeks glikemiczny wynosi 0. Ponieważ organizm ludzki nie posiada enzymów trawiących erytrol, 80 proc. przyjętej ilości wydalanya jest z organizmu w formie niezmienionej. W przeciwieństwie do innych słodzików, erytrol nie ulega fermentacji prowadzonej przez mikroflorę jelit, tym samym nie powoduje wzdęć i biegunek. Odkryto również jego przeciwpróchnicze działanie oraz dowiedziono właściwości antyoksydacyjnych — ma zdolność do znoszenia szkodliwych działań wolnych rodników w organizmie.
- Ksylitol - znany również jako cukier brzozowy, jest prawie tak słodki jak sacharoza (70%), mimo że jego indeks glikemiczny jest wielokrotnie niższy (IG= 9). Ksylitol nie powoduje próchnicy. W małych ilościach uznawany jest za nieszkodliwy. W większych może wywoływać podrażnienie układu pokarmowego. Zalecana dawka ksylitolu to 15 g, czyli 3 małe łyżeczki. Poleca się stopniowe dodawanie tej substancji do jadłospisu.
- Stewia - pochodzenie roślinne; jest zatem naturalnym, zdrowym i bezkalorycznym zamiennikiem wszystkich sztucznych słodzików, o ile kupimy ją w postaci wysuszonych liści, zmielonych na proszek. Smakuje najbardziej, gdy odpowiednio ją dawkujemy, chodzi głównie o charakterystyczny posmak glikozydów, dla wielu osób gorzkawy w nadmiarze. Tak jak erytrol, stewia ma zerowy indeks glikemiczny.
- Miód - naturalny produkt spożywczy. Wartość kaloryczna 100 g miodu waha się w granicach 320–330 kcal. Dominujący udział cukrów prostych – glukozy i fruktozy, decyduje o właściwościach wzmacniających miodu. Cukry te są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, dlatego nie są zalecane przy cukrzycy czy redukcji wagi. Właściwości zdrowotne i wpływ na nasz organizm są oczywiście nie do przecenienia, ale z miodem trzeba mieć umiar, jak ze wszystkim zresztą :)
Życie bez cukru jest zdrowe, a codzienna dieta, bogata m.in. w owoce, będzie nadal pyszna. Wszystko zależy od nas, od naszej świadomości.
Osobiście uwielbiam wymyślać nowe przepisy i jeśli mam ochotę na coś słodkiego, to szukam zdrowszych rozwiązań znanych mi już deserów. Ostatnio nauczyłam się robić domową czekoladę!
To prawdziwa bomba kaloryczna, ale przynajmniej wiem, co jem!
Składniki:
- olej kokosowy - 2 łyżki
- kakao gorzkie — 2 łyżki
- miód lub inny słodzik — indywidualnie
- dodatki — rodzynki, migdały, żurawina, orzechy.
Mam też wersję z masłem klarowanym i mlekiem kokosowym. Najczęściej jednak robię "na oko" (chyba się łudzę, że zapamiętałam odpowiednie proporcje) i moja czekolada zawsze wychodzi inna, ale równie smaczna :)
Nie masz problemu z nabiałem w diecie? Koniecznie wypróbuj najprostszy przepis na sernik.
Szukaj dietetycznych przepisów prosto z kuchni treNNera.
(*W artykule cukier jest rozumiany jako cukier spożywczy, nie jako węglowodan naturalnego pochodzenia.)
Źródło: trenner.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze