Cukier – słodkie uzależnienie

Cukier śmiało można porównać do narkotyku. Uzależnia i kiedy go zabraknie, organizm waruje, domaga się kolejnej porcji. Czym go zamienić by nie zwariować na diecie?
Osoby, z którymi współpracuję i które zaczynają odwyk od słodyczy często narzekają na bóle głowy i rozdrażnienie. Pierwsze podejrzenia padają od razu na dietę – Czy to od nowego stylu odżywiania, nowych produktów? – Nie tyle co od nowych produktów, co od wykluczenia starych.
"(…) Gdybym Ci powiedział, że trzeci środek po alkoholu i papierosach pod względem szybkości i ilości uzależnionych osób na świecie, który sieje w organizmie ludzkim równie poważne zniszczenia jest przez większość ludzi ( w tym dzieci) powszechnie spożywany — bez problemu można go dostać w każdym sklepie — i mało tego — nikt się tym nie przejmuje i nikt o tym nie mówi. Uwierzyłbyś? (…)"
NAJCHĘTNIEJ CZYTANE
Czy wiesz, że nasz organizm potrzebuje kilku tygodni by zapomnieć o cukrze, a raczej o potrzebie tejże słodkości?
Zastanawiasz się czasem jaki wpływ ma cukier? Jak działa na włosy, skórę czy paznokcie?
Każdy wie, że słodycze powodują próchnicę, podwyższają prawdopodobieństwo nadwagi, a nawet otyłości. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z pozostałych negatywów:
- cukier może powodować migreny i zawroty głowy
- wywołuje depresje
- powoduje przyśpieszenie procesu starzenia się skóry
- powoduje wypadanie włosów
- osłabia wzrok
- rozregulowuje gospodarkę hormonalną
- zwiększa prawdopodobieństwo zachorowań na raka, cukrzycę i podnosi ryzyko chorób serca
- uzależnia.
Na rynku jest wiele zamienników cukru. Po niektóre sama sięgam, innych unikam jak ognia.
Moja lista zamienników cukru jest krótka:
- Erytrol – Jest w 60% tak samo słodki jak sacharoza. Ma niską kaloryczność (0,2–0,4 kcal/g). Jego Indeks Glikemiczny wynosi 0. Ponieważ organizm ludzki nie posiada enzymów trawiących erytrol, 80% przyjętej ilości wydalanych jest z organizmu w formie niezmienionej. W przeciwieństwie do innych słodzików, erytrol nie ulega fermentacji prowadzonej przez mikroflorę jelit, tym samym nie powoduje wzdęć i biegunek. Odkryto również jego przeciwpróchnicze działanie oraz dowiedziono właściwości antyoksydacyjnych – ma zdolność znosić szkodliwe działanie wolnych rodników w organizmie.
- Ksylitol - znany również jako cukier brzozowy, jest prawie tak słodki jak sacharoza (70%), mimo, że jego indeks glikemiczny jest wielokrotnie niższy (IG= 9). Ksylitol nie powoduje próchnicy. W małych ilościach uznawany jest za nieszkodliwy. W większych może wywoływać podrażnienie układu pokarmowego. Zalecana dawka ksylitolu to 15g, czyli 3 małe łyżeczki. Poleca się stopniowe dodawanie tej substancji do jadłospisu.
- Stewia - pochodzenie roślinne; jest zatem naturalnym, zdrowym i bezkalorycznym zamiennikiem wszystkich sztucznych słodzików, o ile kupimy ją w postaci wysuszonych liści, zmielonych na proszek. Smakuje najbardziej, gdy odpowiednio ją dawkujemy, chodzi głównie o charakterystyczny posmak glikozydów, dla wielu osób gorzkawy w nadmiarze. Tak jak erytrol, stewia ma zerowy indeks glikemiczny.
- Miód - naturalny produkt spożywczy. Wartość kaloryczna 100 g miodu waha się w granicach 320–330 kcal. Dominujący udział cukrów prostych – glukozy i fruktozy, decyduje o właściwościach wzmacniających miodu. Cukry te są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi — dlatego nie są zalecane przy cukrzycy czy redukcji wagi. Właściwości zdrowotne i wpływ na nasz organizm są oczywiście nie do przecenienia, ale z miodem trzeba mieć umiar, jak ze wszystkim zresztą :)
Życie bez cukru jest zdrowe, a codzienna dieta, bogata m.in w owoce będzie nadal pyszna. Wszystko zależy od nas, od naszej świadomości.
Osobiście uwielbiam wymyślać nowe przepisy i jeśli mam ochotę na coś słodkiego to szukam zdrowszych rozwiązań znanych mi już deserów. Ostatnio nauczyłam się robić domową czekoladę!
To prawdziwa bomba kaloryczna, ale przynajmniej wiem co jem !
Składniki:
- olej kokosowy - 2 łyżki
- kakao gorzkie — 2 łyżki
- miód lub inny słodzik — indywidualnie
- dodatki — rodzynki, migdały, żurawina, orzechy.
Mam też wersję z masłem klarowanym i mlekiem kokosowym. Najczęściej jednak robię "na oko" (chyba się łudzę, że zapamiętałam odpowiednie proporcje) i moja czekolada zawsze wychodzi inna, ale równie smaczna :)
Nie masz problemu z nabiałem w diecie? Koniecznie wypróbuj najprostszego przepisu na sernik
Szukaj dietepysznych przepisów prosto z kuchni treNNera.
(*W artykule cukier jest rozumiany jako cukier spożywczy, nie jako węglowodan naturalnego pochodzenia.)
Źródło: trenner.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze