Dieta - zasady. Czy biała mąka jest zdrowa?
NINA NADOLNY • dawno temu • 2 komentarzeJeśli czeka cię dieta, zasady muszą być jasno określone. Zewsząd słyszysz, że będąc na diecie, nie możesz jeść białej mąki pszennej, ale czy tak naprawdę wiesz, dlaczego tak ma być? I czy wiesz, czym ją zastąpić?
Czy biała mąka jest zdrowa?
Biała mąka jest pozbawiana 70–80 proc. ważnych składników odżywczych poprzez jej przetwarzanie. Otrzymany biały proszek jest wynikiem oczyszczenia ziaren pszenicy z zarodka, czyli okrywy nasiennej.
Przetwarzanie tych ziaren niszczy składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo) oraz witaminy z grupy B. Wygląda więc na to, że jasna mąka zawiera jedynie 20–30 proc. składników odżywczych obecnych w czystych ziarnach!
Jedzenie na bazie białej mąki (np. pieczywo) jest wysoce węglowodanowe (posiada wysoki indeks glikemiczny), jednak ta energia szybko ucieka, ponieważ pieczywo białe nie jest sycące. Jasna kromka chleba natychmiast wchłania się do krwiobiegu (skrobia szybko rozkładana jest do glukozy), dlatego też organizm odczuwa nagły wzrost cukru, a jego nadmiar łatwo zmienia się w niechciane zapasy tłuszczu.
W przypadku mąki razowej (na przykładzie chleba razowego, ale nie takiego, który jest barwiony na kolor ciemnego pieczywa) sytuacja wygląda trochę inaczej. Takie pieczywo jest dłużej trawione, ponieważ węglowodany złożone są rozbijane na glukozę w znacznie wolniejszym tempie niż ma to miejsce w przypadku węglowodanów prostych, przez co dostarczają nam energii powoli, zaspokajając potrzeby organizmu przez dłuższy czas. Poza tym pieczywo razowe ma więcej witamin i składników mineralnych, co również ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i sylwetki.
Biała mąka nie tylko sprawia, że jemy więcej i szybciej stajemy się głodni, ale także wpływa negatywnie na metabolizm, potęgując reakcję hormonów odpowiedzialnych za gromadzenie tłuszczu w ustroju.
Jednakże należy pamiętać, że mąka to stadium największego rozdrobnienia ziaren zbożowych, dlatego jakiekolwiek produkty z mąki (nawet makaron razowy) będą szybciej powodowały nagły wzrost cukru w naszym organizmie.
Jeśli jednak ciężko nam zapomnieć o pizzy, naleśnikach czy nawet kanapkach, dobrze jest wykorzystać do tego mąkę z pełnego przemiału lub pokombinować z nieco bardziej egzotycznymi proszkami, jak np. mąka kokosowa czy mąka migdałowa. Osoby, którym daleko do egzotyki, a chcą ominąć w swojej diecie pszenicę, mogę spróbować wyrobów z mąki gryczanej! :)
Źródło: trenner.pl
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze